Cannot Install Windows 7 SP1 (64-bit)

1

I have tried every way I know how to get Windows 7 SP1 to install. It fails every time. Below is what looks like the relevant contents of the CBS.Log file. If there are further details that would help or more information I can gather, I will get it.

2011-08-15 10:32:52, Info                  CBS    Startup: Package: Package_for_KB976902~31bf3856ad364e35~amd64~~6.1.1.17514 completed startup processing, new state: Installed, original: Installed, targeted: Installed.  hr = 0x80070490
2011-08-15 10:32:52, Info                  CBS    WER: Generating failure report for package: Package_for_KB976932~31bf3856ad364e35~amd64~~6.1.1.17514, status: 0x80070490, failure source: CBS Other, start state: Partially Installed, target state: Installed, client id: SP Coordinater Engine
2011-08-15 10:32:52, Info                  CBS    Failed to query DisableWerReporting flag.  Assuming not set... [HRESULT = 0x80070002 - ERROR_FILE_NOT_FOUND]
2011-08-15 10:32:52, Info                  CBS    Failed to add %windir%\winsxs\pending.xml to WER report because it is missing.  Continuing without it...
2011-08-15 10:32:52, Info                  CBS    Failed to add %windir%\winsxs\pending.xml.bad to WER report because it is missing.  Continuing without it...
2011-08-15 10:32:52, Info                  CBS    SQM: Reporting package change completion for package: Package_for_KB976932~31bf3856ad364e35~amd64~~6.1.1.17514, current: Partially Installed, original: Partially Installed, target: Installed, status: 0x80070490, failure source: CBS Other, failure details: "(null)", client id: SP Coordinater Engine, initiated offline: False, execution sequence: 517, first merged sequence: 517
2011-08-15 10:32:52, Info                  CBS    SQM: Upload requested for report: PackageChangeEnd_Package_for_KB976932~31bf3856ad364e35~amd64~~6.1.1.17514, session id: 101457924, sample type: Standard
2011-08-15 10:32:52, Info                  CBS    SQM: Ignoring upload request because the sample type is not enabled: Standard

I have downloaded the service pack and ran it from the EXE, I have installed it from Windows Update, I have ran all the "troubleshooting" trouble shots I could find. Nothing has worked so far.

Any advice would be appreciated.

windows-7
windows-update
asked on Super User Aug 15, 2011 by Clever Human • edited Nov 16, 2012 by edusysadmin

3 Answers

1

It looks like the hr = 0x80070490 is an error. Which led me eventually to: http://support.microsoft.com/kb/971058 from what I can tell there are missing components or something not setup properly, but the above links is to a "fixit" that should take care of the problem

answered on Super User Aug 15, 2011 by tkrabec
1

If the solution by tkrabec does not solve it, download and run the SUR tool, once this is done perform a safe boot and install the downloaded SP1 exe.

To Boot Clean in Windows 7 and Vista

Accessing the System Configuration Utility

  1. Click Start, type, msconfig in the search box and press Enter

Configure Selective Startup options

  1. On the General tab, choose Selective Startup
  2. Uncheck Load Startup Items
  3. Select the Services tab
  4. Check Hide all Microsoft services
  5. Click Disable all
  6. Click on OK
  7. Click Restart.

After performing the necessary steps and installing SP1, restore your system to normal boot by doing the following:

  1. Click Start type msconfig in the search box and press Enter
  2. On the General tab, choose Normal Startup
  3. Click Ok
  4. Click Yes, when asked to restart your computer
answered on Super User Aug 15, 2011 by Moab
-1

I had this problem today! Fixed it by running system file integirty tool, but in the past malware was also the culprit

answered on Super User Jan 30, 2013 by Computer repairs

User contributions licensed under CC BY-SA 3.0