Configuration error while using Areas in ASP.NET MVC 4

15

After upgrading to ASP.NET MVC 4, application is breaking on accessing any webpage defined inside an Area

Error screen shot

Description: An error occurred during the processing of a configuration file required to service this request. Please review the specific error details below and modify your configuration file appropriately.

Parser Error Message: An error occurred creating the configuration section handler for system.web.webPages.razor/host: The given assembly name or codebase was invalid. (Exception from HRESULT: 0x80131047)

<section name="host" type="System.Web.WebPages.Razor.Configuration.HostSection, System.Web.WebPages.Razor, Version=__WebPagesVersion__.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35" requirePermission="false" />
asp.net
asp.net-mvc-4
asked on Stack Overflow Nov 18, 2012 by Gopinath

3 Answers

17

Added this as an answer from comment:

Change Version=_WebPagesVersion_.0.0 to Version=2.0.0.0

Alternatively see if you have any other web.config files floating about in your project and see what values are used there - I understand that sometimes if you have multiple web.config referencing different version of the hosts section it can get quite upset. BTW there is no need to uninstall MVC 3 before 4 - they co-exist happily!

answered on Stack Overflow Nov 27, 2012 by bUKaneer
3

This is what worked for me: I had recently run Install-Package Microsoft.CodeDom.Providers.DotNetCompilerPlatform to install C#6 support for Razor, and I think it updated these libraries as well. The simple solution for me was to verify the version of the assembly in my references (there's a thought! lol). In my case, the assembly System.Web.WebPages.Razor had a "Version: 3.0.0.0" (right-click the assembly and select "Properties"). I believe whatever version is showing there, copy it over.

Before:

  <configSections>
    <sectionGroup name="system.web.webPages.razor" type="System.Web.WebPages.Razor.Configuration.RazorWebSectionGroup, System.Web.WebPages.Razor, Version=2.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35">
      <section name="host" type="System.Web.WebPages.Razor.Configuration.HostSection, System.Web.WebPages.Razor, Version=2.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35" requirePermission="false" />
      <section name="pages" type="System.Web.WebPages.Razor.Configuration.RazorPagesSection, System.Web.WebPages.Razor, Version=2.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35" requirePermission="false" />
    </sectionGroup>
  </configSections>

After:

  <configSections>
    <sectionGroup name="system.web.webPages.razor" type="System.Web.WebPages.Razor.Configuration.RazorWebSectionGroup, System.Web.WebPages.Razor, Version=3.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35">
      <section name="host" type="System.Web.WebPages.Razor.Configuration.HostSection, System.Web.WebPages.Razor, Version=3.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35" requirePermission="false" />
      <section name="pages" type="System.Web.WebPages.Razor.Configuration.RazorPagesSection, System.Web.WebPages.Razor, Version=3.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35" requirePermission="false" />
    </sectionGroup>
  </configSections>

Hope that helps someone else who ended up where I did. ;)

answered on Stack Overflow May 21, 2016 by James Wilkins • edited Jan 9, 2018 by James Wilkins
2

In the end you have to do as suggested by @bUKaneer

changing Version=WebPagesVersion.0.0 to Version=2.0.0.0

When you add a new AREA, you would have your web.config file for new area as :-

<configSections>
    <sectionGroup name="system.web.webPages.razor" type="System.Web.WebPages.Razor.Configuration.RazorWebSectionGroup, System.Web.WebPages.Razor, Version=__WebPagesVersion__.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35">
      <section name="host" type="System.Web.WebPages.Razor.Configuration.HostSection, System.Web.WebPages.Razor, Version=__WebPagesVersion__.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35" requirePermission="false" />
      <section name="pages" type="System.Web.WebPages.Razor.Configuration.RazorPagesSection, System.Web.WebPages.Razor, Version=__WebPagesVersion__.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35" requirePermission="false" />
    </sectionGroup>
  </configSections>

Update this section with:-

<configSections>
    <sectionGroup name="system.web.webPages.razor" type="System.Web.WebPages.Razor.Configuration.RazorWebSectionGroup, System.Web.WebPages.Razor, Version=2.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35">
      <section name="host" type="System.Web.WebPages.Razor.Configuration.HostSection, System.Web.WebPages.Razor, Version=2.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35" requirePermission="false" />
      <section name="pages" type="System.Web.WebPages.Razor.Configuration.RazorPagesSection, System.Web.WebPages.Razor, Version=2.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35" requirePermission="false" />
    </sectionGroup>
  </configSections>

Then find/look for

host

Your code would look like -

    <host factoryType="System.Web.Mvc.MvcWebRazorHostFactory, System.Web.Mvc, Version=__MvcVersion__.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35" />

Change it to :-

<host factoryType="System.Web.Mvc.MvcWebRazorHostFactory, System.Web.Mvc, Version=4.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35" />

Lastly, look for

You can find your code as

<pages
        validateRequest="false"
        pageParserFilterType="System.Web.Mvc.ViewTypeParserFilter, System.Web.Mvc, Version=__MvcVersion__.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35"
        pageBaseType="System.Web.Mvc.ViewPage, System.Web.Mvc, Version=__MvcVersion__.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35"
        userControlBaseType="System.Web.Mvc.ViewUserControl, System.Web.Mvc, Version=__MvcVersion__.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35">
      <controls>
        <add assembly="System.Web.Mvc, Version=__MvcVersion__.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35" namespace="System.Web.Mvc" tagPrefix="mvc" />
      </controls>
    </pages>

Replace it with :-

<pages
        validateRequest="false"
        pageParserFilterType="System.Web.Mvc.ViewTypeParserFilter, System.Web.Mvc, Version=4.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35"
        pageBaseType="System.Web.Mvc.ViewPage, System.Web.Mvc, Version=4.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35"
        userControlBaseType="System.Web.Mvc.ViewUserControl, System.Web.Mvc, Version=4.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35">
      <controls>
        <add assembly="System.Web.Mvc, Version=4.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35" namespace="System.Web.Mvc" tagPrefix="mvc" />
      </controls>
    </pages>

The working copy of Web.config would look like :-

<?xml version="1.0"?>

<configuration>
  <configSections>
    <sectionGroup name="system.web.webPages.razor" type="System.Web.WebPages.Razor.Configuration.RazorWebSectionGroup, System.Web.WebPages.Razor, Version=2.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35">
      <section name="host" type="System.Web.WebPages.Razor.Configuration.HostSection, System.Web.WebPages.Razor, Version=2.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35" requirePermission="false" />
      <section name="pages" type="System.Web.WebPages.Razor.Configuration.RazorPagesSection, System.Web.WebPages.Razor, Version=2.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35" requirePermission="false" />
    </sectionGroup>
  </configSections>

  <system.web.webPages.razor>
    <host factoryType="System.Web.Mvc.MvcWebRazorHostFactory, System.Web.Mvc, Version=4.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35" />
    <pages pageBaseType="System.Web.Mvc.WebViewPage">
      <namespaces>
        <add namespace="System.Web.Mvc" />
        <add namespace="System.Web.Mvc.Ajax" />
        <add namespace="System.Web.Mvc.Html" />
        <add namespace="System.Web.Optimization"/>
        <add namespace="System.Web.Routing" />
      </namespaces>
    </pages>
  </system.web.webPages.razor>

  <appSettings>
    <add key="webpages:Enabled" value="false" />
  </appSettings>

  <system.web>
    <httpHandlers>
      <add path="*" verb="*" type="System.Web.HttpNotFoundHandler"/>
    </httpHandlers>

    <!--
        Enabling request validation in view pages would cause validation to occur
        after the input has already been processed by the controller. By default
        MVC performs request validation before a controller processes the input.
        To change this behavior apply the ValidateInputAttribute to a
        controller or action.
    -->
    <pages
        validateRequest="false"
        pageParserFilterType="System.Web.Mvc.ViewTypeParserFilter, System.Web.Mvc, Version=4.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35"
        pageBaseType="System.Web.Mvc.ViewPage, System.Web.Mvc, Version=4.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35"
        userControlBaseType="System.Web.Mvc.ViewUserControl, System.Web.Mvc, Version=4.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35">
      <controls>
        <add assembly="System.Web.Mvc, Version=4.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35" namespace="System.Web.Mvc" tagPrefix="mvc" />
      </controls>
    </pages>
  </system.web>

  <system.webServer>
    <validation validateIntegratedModeConfiguration="false" />

    <handlers>
      <remove name="BlockViewHandler"/>
      <add name="BlockViewHandler" path="*" verb="*" preCondition="integratedMode" type="System.Web.HttpNotFoundHandler" />
    </handlers>
  </system.webServer>
</configuration>
answered on Stack Overflow Apr 8, 2013 by Shubh

User contributions licensed under CC BY-SA 3.0